HTML

ReFormák

ReFormák. Lazán és komolyan, ahogy szoktuk. Életről, hitről, magunkról és mindenről, ami eszünkbe jut.

Friss topikok

  • Nedi13: Idetévedtem. Pont az idő miatt nem találom a helyemet, mert sokat vállaltam az elmúlt időszakban. ... (2012.10.31. 01:16) Idő=pénz=hatalom=?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @szabokrisztian: Egyetértek. Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény ... (2012.09.06. 21:07) Életöröm/életüröm?
  • ReForma: kép:utazzitthon.hu (2011.12.02. 16:50) Advent
  • ReForma: Tudod pont azon gondolkoztam, hogy van-e rangsor(érdemes-e ilyenben gondolkodni) a kettő tekinteté... (2011.12.02. 15:13) Magyar.Református.
  • ReForma: Nekem tőlük az egyik kedvencem, persze ott van még a The four horsemen is... (2011.11.09. 18:02) Keresés bekapcsolva...seek & ... ??

Győzzön a jobbik?

2011.10.08. 11:57 :: ReForma

Döbbenetes. Iszonyú. Megrázó. Elgondolkoztató. Botrányos. Ez mind és több is, Takami Kósun híres-hírhedt könyve a Battle Royale. Sokszáz oldalon követhetjük végig azt a 42 középiskolást, akiket arra kényszerítenek egy őrült program keretében, hogy egy szigeten lemészárolják egymást saját túlélésük érdekében. Brutális demagógiát és erőszakot alkalmaznak a kormányerők; már a kezdetekkor szemük láttára végzik ki két osztálytársukat, akik ellenkeznek. Távirányítással felrobbantható nyakörveket szerelnek fel rájuk, szökésre nincs lehetőség. Csak egy győztes maradhat. Ez a Program.

” Borzasztó könyv, minek ezt elolvasni? Milyen beteg ízlésed van neked…-gondolhatja bármelyikőtök.

A társadalomkritikán, a diktatúra működésének leleplezésén túl a könyv másról is szól. Tőlünk idegen, de ijesztően közeli üzenetei vannak. Mire képes az ember? Mire kényszerül, ha életben akar maradni? Miről mond le mindeközben? Túl lehet-e lépni az erkölcsön a túlélés érdekében? Jogos, de azért valljuk csak meg, tőlünk távoli kérdések ezek. Izgalmasabb és félelmetesebb kérdés viszont az, amit csak súgva kérdeznek a sorok olvasóiktól. Mi rejlik az emberben, ott legbelül? Micsoda mélységek vannak benned? 

A könyv szereplői közül néhánynak nyomon követhetjük lelki-szellemi változásait, „fejlődését”, küzdelmeit. Látjuk, ahogy szembesülnek önnön határaikkal, és azt, hogy átlépve ezt a határt elvesztik önmagukat. Megrázó elolvasni, ahogy néhányan a félelmek alatt összeroppannak, mások kivetkőznek önmagukból és számító fenevaddá válnak. Néhányan pedig igyekszenek megőrizni ember mivoltukat, miközben felnőtté válnak.

Bele mertél már nézni önmagadba, egészen a sötétig? Elbújtál-e már önmagad szörnye elől, amikor hirtelen rád rontott és rád üvöltött? Vagy még mindig azzal hitegeted magad, hogy ott lenn nincs semmi ijesztő, alapvetően rendes, jóravaló stb. vagy? Vagy még mindig azzal hitegeted magad, hogy képes vagy megszelídíteni azt ott a mélyben?
 
Tükröt tart az ember elé ez a könyv is. Megmutatja a bennünk lévő sötétséget. Így talán könnyebb lesz a fényt is észrevennünk. Ki tudja…?

2 komment

Címkék: battleroyale gyilkosság túlélés erkölcs fiatalok

A bejegyzés trackback címe:

https://reformak.blog.hu/api/trackback/id/tr943287306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grafomann 2011.10.10. 10:12:02

NAGYON durva... mostanában engem is ezek a kérdések foglalkoztatnak. Köszi a gondolatokat!

ReForma 2011.10.11. 21:23:57

de a könyv IGAZÁN JÓÓ és DURVAAA és ...
süti beállítások módosítása