HTML

ReFormák

ReFormák. Lazán és komolyan, ahogy szoktuk. Életről, hitről, magunkról és mindenről, ami eszünkbe jut.

Friss topikok

  • Nedi13: Idetévedtem. Pont az idő miatt nem találom a helyemet, mert sokat vállaltam az elmúlt időszakban. ... (2012.10.31. 01:16) Idő=pénz=hatalom=?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @szabokrisztian: Egyetértek. Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény ... (2012.09.06. 21:07) Életöröm/életüröm?
  • ReForma: kép:utazzitthon.hu (2011.12.02. 16:50) Advent
  • ReForma: Tudod pont azon gondolkoztam, hogy van-e rangsor(érdemes-e ilyenben gondolkodni) a kettő tekinteté... (2011.12.02. 15:13) Magyar.Református.
  • ReForma: Nekem tőlük az egyik kedvencem, persze ott van még a The four horsemen is... (2011.11.09. 18:02) Keresés bekapcsolva...seek & ... ??

Igahirdetés

2012.05.07. 19:28 :: ReForma

Szabadon és felelősségteljesen élni csodálatos dolog. Arról viszont kevesebbet hallani, hogy ez mennyire ijesztő tud lenni.  Szíve mélyén talán mindenki vágyik rá, de az ára sokaknak túl nagy. Mégiscsak igaz az, amit egyik kedvenc magyar zenekarom dalszövegében találtam:

„Túl sok szabály szerint, Túl sokan is élünk , De saját láncaink nélkül, Mégis jobban félünk” ( Unique: Megtaláltam )

Az igehirdetés, ami Isten felszabadító és el-kötelezettséget kívánó üzenete (ha jól értem a lényegét), sokak számára mégsem ez, hanem igahirdetés. Most azokra gondolok, akik önvédelmi szempontból tekintik így. Akiknek szüksége van arra, hogy igáról, kötelezettségről, „eztígykellkeresztyénként” mentalitásról és visekedési kódexről halljanak. Hiszen ez biztonságérzetet ad. Megvannak a keretek, amik megvédenek, amik a határaimat jelzik, így biztonságot találok önmagamtól. Nem lehet és nem is érdemes kárhoztatni őket, hiszen mindenkinek eszébe jut legalább egyszer, hogy mennyivel könnyebb lenne ha megmondanák mit hogyan….

9 éves fiammal volt egy tanulságos beszélgetésem a gondolat szabadságáról. Megdöbbentem, amikor azt mondta, hogy kellene egy gondolatrendőrség, ami ellenőrzi, hogy mindenki jót gondol, kíván-e(ő az összes legót kívánná, ez volt a kiindulópont). Aztán ő döbbent meg nagyon, amikor elmondtam neki, hogy mások szerint még ilyen ártatlan kívánságok is lehetnek veszélyesek és büntetendők. És ez a gyerek még nem is olvasta Orwell-t sem Philip K. Dick: Különvéleményét, vagy éppen a Szép új világ-ot Huxley-től….meg a reklámokról is kifejtette a véleményét…

Nos, a mai keresztyéneknek sincs egyszerű dolga. Minősítik mindenféle szempont szerint lelkészét, gyülekezetét, őt magát, állítólagos kegyességi irányzatát (amiről néha azt sem tudja, hoyg tagja, de mások igen)…így aztán nem is csoda, hogy néhányan inkább átengedik ezt a nagy szabadságot másnak és inkább a szabályokat, határokat választják. Tartalmilag ez könnyebben behatárolható(?), mint a keresztyén ember szabadsága.

Mit tegyen hát szegény igehirdető? Az igahirdetés bolondságáról beszéljen, vagy a szabadság félelmetes szépségéről?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformak.blog.hu/api/trackback/id/tr384494728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása