HTML

ReFormák

ReFormák. Lazán és komolyan, ahogy szoktuk. Életről, hitről, magunkról és mindenről, ami eszünkbe jut.

Friss topikok

  • Nedi13: Idetévedtem. Pont az idő miatt nem találom a helyemet, mert sokat vállaltam az elmúlt időszakban. ... (2012.10.31. 01:16) Idő=pénz=hatalom=?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @szabokrisztian: Egyetértek. Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény ... (2012.09.06. 21:07) Életöröm/életüröm?
  • ReForma: kép:utazzitthon.hu (2011.12.02. 16:50) Advent
  • ReForma: Tudod pont azon gondolkoztam, hogy van-e rangsor(érdemes-e ilyenben gondolkodni) a kettő tekinteté... (2011.12.02. 15:13) Magyar.Református.
  • ReForma: Nekem tőlük az egyik kedvencem, persze ott van még a The four horsemen is... (2011.11.09. 18:02) Keresés bekapcsolva...seek & ... ??

Életöröm/életüröm?

2011.12.12. 21:01 :: ReForma

Ismeritek Pitbull "Give me evereything" című számát? Tucatpop, de van egy érdekes részlete. Ez:"...Excuse me, And I might drink a little more than I should tonight, And I might take you home with me, if I could tonight, And, baby, Ima make you feel so good, tonight, Cause we might not get tomorrow..." Okés, hallom, ahogy felszisszentek, mi ez? Tudom, ez a mentalitás a carpe diem, az élet habzsolása stb. stb. hirdetése. De akkor is.

Megfigyeltétek már, hogy (szinte) az összes efféle számban(magában a dalszövegben, és a klipben is) mekkora életöröm van? Élvezik azt, ami most van. Amijük van. A lehetőséget, amit aztán ki is aknáznak. Hogy jól, vagy rosszul az már erkölcs és hit kérdése. 

 De. A carpe diem-hez és az ebből fakadó életélvezet/életöröm gondolatához van keresztény kapcsolat. Szerintem ez a "mindenkor örüljetek" gondolata. ( Van ott egy kitétel, ami az öröm minőségét meghatározza, tudom...) 

Gondoljátok csak át: lebecsüljük, sőt megvetjük a hitetlenek(pffúúj) életörömét, mert az ilyen-olyan-amolyan. Fanyalgunk, de közben szívünk mélyén kicsit irigykedünk is rájuk. De miért is vagy olyan visszafogott, örömtelen? Hiszen, ha valaki, akkor egy keresztyén, igazán örülhet! Hiszen van minek, van kinek örülnie!

Öröm.Üröm. Keresztyének. Műmosoly, happy keresztények. Igazi öröm után sóvárgók. Örömtelen, savanyú és visszafogott emberek. Udvariasan konszolidált viselkedés.

Aztán jön valaki, aki széles mosollyal magához ölel: megtaláltak, kis elveszettem! Úgy örülök Neked!

1-2-3... MOSOLYOGJ!!!

 

 

4 komment

Címkék: öröm mosoly carpe diem pitbull feat.neyo

A bejegyzés trackback címe:

https://reformak.blog.hu/api/trackback/id/tr833458869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenei Gábor 2011.12.13. 10:28:53

A carpe diem gondolata önmagában nem ördögtől való, valamint nincs az a szent szöveg, amit (csodálatos érzékkel) ne tudnánk úgy kifordítani és elferdíteni, hogy a nevében jóhiszeműen és lelkesen pont a céljának az ellenkezőjét tegyük. Igen: "a betű öl".
Persze kinek milyen élethelyzetben mit jelent... Az én értelmezésemben ennek a lényege nem az, hogy "keresd meg és kegyetlenül ragadd meg az élvezetet minden napban, órában, percben", hanem hogy "találd meg és vedd észre az örömöt minden helyzetben" - és ez utóbbi, ha az ember tudja kivitelezni, (persze nem mindig mehet) nem gyenge eszközt ad a kezébe ahhoz, hogy át tudjon lendülni nagyon nehéz helyzeteken is.

ReForma 2011.12.13. 14:58:32

@Jenei Gábor: Én is úgy vélem, hogy a carpe diem diabolikussá tétele felszínes és khmm beteges reakció...szerintem köze van az Istenképhez, keresztyénségről alkotott felfogáshoz is.

szabokrisztian 2011.12.13. 20:36:10

Jó a felütés. Két dologra kell figyelni. Az egyik a carpe diem. A kifejezés jelentése: ragadd meg a napot, használd ki az időt. Hát ha valami, akkor ez a feladat egyáltalán nem áll távol a keresztényektől, hiszen a mi feladatunk, hogy életünk minden pillanatában életcélunkat, küldetésünket teljesítsük. Minden pillanatban. (Vö. Idő=pénz=hatalom=? írással.) Persze ha a fizikai lét "habzsolását" értjük ezen, akkor bizony bekapcsolhat a "beteges (?) reakció". Számomra a carpe diem azt jelenti, hogy élj minden pillanatban az örök életednek.
A másik dolog az életöröm. Valóban el kell oszlatni azt a félreértést, hogy a keresztyénség egy önmarcangoló, mindig szomorú ábrázatú embert takar, mert ez egyáltalán nem igaz. Sőt! Ha valakinek, akkor nekünk igazán van okunk az örömre! Az alapvető kérdés viszont az, hogy minek, miben és miért örülünk. Ha életünk minden történésében, minden pillanatában, helyzetében megtaláljuk az Úr üzenetét és közreműködését, akkor úgy gondolom, bármikor, bárminek örülhetünk, sőt, örülnünk is kell.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.09.06. 21:07:29

@szabokrisztian:

Egyetértek.
Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény közbeszédben, akár a "Carpe diem". Több keresztény írásban olvastam: "az ön-szeretet az bűn!" Nem jó, ha az a vágy motivál,hogy mások fontos embernek lássanak. Csak annyira szeretném szeretni magam,hogy jól,bölcsen tudjak szeretni másokat.

Máté 19:19

>>"tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat!"<<
süti beállítások módosítása