HTML

ReFormák

ReFormák. Lazán és komolyan, ahogy szoktuk. Életről, hitről, magunkról és mindenről, ami eszünkbe jut.

Friss topikok

  • Nedi13: Idetévedtem. Pont az idő miatt nem találom a helyemet, mert sokat vállaltam az elmúlt időszakban. ... (2012.10.31. 01:16) Idő=pénz=hatalom=?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @szabokrisztian: Egyetértek. Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény ... (2012.09.06. 21:07) Életöröm/életüröm?
  • ReForma: kép:utazzitthon.hu (2011.12.02. 16:50) Advent
  • ReForma: Tudod pont azon gondolkoztam, hogy van-e rangsor(érdemes-e ilyenben gondolkodni) a kettő tekinteté... (2011.12.02. 15:13) Magyar.Református.
  • ReForma: Nekem tőlük az egyik kedvencem, persze ott van még a The four horsemen is... (2011.11.09. 18:02) Keresés bekapcsolva...seek & ... ??

Státusz. Szimbólum?

2011.08.12. 12:26 :: ReForma

Mi a közös a tibeti masztiff, Vacheron Constantin Chronometre Royal 1907 karóra, Ferrari California, Amouage Gold Man parfüm, Iphone, Armani öltöny, Creed Himalay Deo , Ralph Lauren Polo,  Vass-féle cipő, Hummer terepjáró, Luis Vuitton táska, Bang& Olufsen high-end cucc , Armand de Brignac Brut Gold pezsgő, Oakley napszemüveg között? Mindegyik státuszszimbólum. Valamit jelez viselőjükről, tulajdonosukról.  Jelez valamit, amit a társadalmunk által kitalált és elfogadott különleges jelrendszerben(ilyen lenne a divat is?) lehet dekódolni, értelmezni. Bonyolult dolog ez, olyan, mint valami régi társastánc(férfiként írom le ezt, persze).  Egy-egy szakértő pillantás és máris benne van az ember a megfelelő skatulyában, anyagiak, ízlés, vonz(ód)ás/vonzalom  stb. szempontjából. Önmeghatározáshoz és viszonyítási ponthoz kellenek ezek a tárgyak.

Osztályozás és értékelés. Két kulcsfogalom szerintem. Magamat is értékelem, meghatározom, osztályozom, meg jóég tudja mit teszek(emlékeztek a régi „mert megérdemlem!” reklámra?, na itt az újabb: A luxus jog. Élj vele!) . Woow. Meg persze mindenki mástis osztályozok és értékelek... Biztonságot(khmm) és örömöt(hmm?) is szerzek vele.

Van-e nekünk, lehet-e nekünk keresztyéneknek státuszszimbólumunk? Aranykereszt? Na nee….ez túúúl snassz. Keresztyén tetoválás? Na neee, ez meg túúúl van az udvarias-jólfésült-rendes-keresztyének-vagyunk-mítoszán. Igés kép a nappali falán? Jajj, ne…

Ha státuszszimbólum, akkor javasolnék kettőt.  Itt van az a bizonyos golgotai Kereszt. Ez utóbbi a tökéletes státuszszimbólum, ami meghatároz minket. Kik vagyunk, mik vagyunk. Ráadásul még valaki azt is mondta, hogy ez a bizonyos kereszt könnyű és gyönyörűséges….Na meg itt van a Bibliánk. Státuszt: állapotot is megmutat mindkettő. Szimbólum: jelez is valamit, bizony. 

Biztos, hogy nekünk annyira kell tekerni a többiért?

ui. Kíváncsi vagyok, hogy előkerül-e a „legyenek nekünk is igényeink!” gondolatkör, vagy „miért lenne baj, ha divat/trendkövetőek vagyunk keresztyénként?” kérdés…

2 komment

Címkék: vuitton luxus státuszszimbólum jézus ferrari oakley hummer parfüm luis

A bejegyzés trackback címe:

https://reformak.blog.hu/api/trackback/id/tr463148342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabokrisztian 2011.08.12. 21:14:55

Hmm. Komoly téma. Nem először vetődik fel. Én csak azon merengek, hogy vagyunk-e elég erősek, elég bátrak felvenni ezeket a szimbólumokat. Arra kell vigyáznunk, hogy ne divatból, ne feltűnési vágyból, vagy mások által támasztott elvárásból válasszuk ezeket, hanem mélyről jövő meggyőződésből. Persze innentől ez nem csupán egy szimbólumunk lesz, hanem komoly feladat. Mert azért emellé le kell tenni sok mindent. Már csak azért is, hogy mindazok, akik felfigyelnek ránk és szimbólumainkra, azoknak valós képet adjuk arról, hogy mit is jelentenek, mit jeleznek ezek ténylegesen. És ez innentől nagyon komoly feladat és teher. Persze megnyugtató, hogy ez a "valaki" azt is mondta, hogy az én igám édes, az én terhem könnyű. Csak néha-néha nem így érezzük. De talán ez a szép az egészben...

ReForma 2011.08.14. 11:46:19

Igazad van, a szimbólumból feladattá válás szerintem jó szinonima bizonyos értelemben a keresztyén életre.
süti beállítások módosítása