HTML

ReFormák

ReFormák. Lazán és komolyan, ahogy szoktuk. Életről, hitről, magunkról és mindenről, ami eszünkbe jut.

Friss topikok

  • Nedi13: Idetévedtem. Pont az idő miatt nem találom a helyemet, mert sokat vállaltam az elmúlt időszakban. ... (2012.10.31. 01:16) Idő=pénz=hatalom=?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @szabokrisztian: Egyetértek. Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény ... (2012.09.06. 21:07) Életöröm/életüröm?
  • ReForma: kép:utazzitthon.hu (2011.12.02. 16:50) Advent
  • ReForma: Tudod pont azon gondolkoztam, hogy van-e rangsor(érdemes-e ilyenben gondolkodni) a kettő tekinteté... (2011.12.02. 15:13) Magyar.Református.
  • ReForma: Nekem tőlük az egyik kedvencem, persze ott van még a The four horsemen is... (2011.11.09. 18:02) Keresés bekapcsolva...seek & ... ??

Ponyvaregény?

2011.08.28. 11:58 :: ReForma

Mein Kampf, Kommunista Kiáltvány, Biblia(az eredeti és a Guttenberg-féle is), Korán,  Horváth Rozi szakácskönyve(na jó az nem)…. Ezek azok a könyvek(és még jónéhány másik), amelyek megváltoztatták a világot. Vannak olyan vallások, amiket egykönyvű vallásnak neveznek(ha jól emlékszem), mert tanításuk, minden egyéb összefoglalva megtalálható egy adott könyvben. Sőt állítólag vannak olyan emberek is akik egykönyvűek, azaz: nem olvasnak mást a Biblián kívül.(de most komolyan…újságot se, Danielle Steel-t, Alkonyatot, Rejtőt sem? és ezt be is vallják? ) Ekkor kezdtem el gondolkozni a könyvespolcom előtt állva. Fekete István, Philip K. Dick, Bradbury, Gibson, Wass Albert, Hemingway, Pálhegyi Ferenc, Polcz Alaine, Nouwen, Kálvin, képregények és még sokan mások…elég színes társaság…most akkor hogy is van ez?

„Ment-e a könyvek által a világ elébb?” - kérdezte Gondolatok a könyvtárban című versében Vörösmarty Mihály 1844-ben.  Ott a pont Költő Úr. 2011-ben is jogos. Fussunk át néhány sort most közösen is erről a témáról!

Mi a helyzet a keresztyének olvasottságával (alulműveltségével)? Olvashatunk-e Harry Pottert, Gyűrűk Urát,sci-fit, horrort vagy csak hitmélyítős könyveket? Van-e határ ezekben? Van-e szabály arra nézve, hogy egy rendes, átlagos keresztyén fiatal mit olvashat? HÁHÁÁ! NINCSEN!!! Ugyanis, nincs „ rendes, átlagos keresztyén fiatal”: Te meg én, meg a többiek vagyunk! Más érdeklődéssel, más kedvencekkel…Éppen ezért gyanakodva fogadjunk mindent és mindenkit, aki a Bibliára hivatkozva akarja megszabni nekünk, hogy mit olvashatunk! Amúgy meg, hogy mer egy keresztyén ember kihagyni olyan lehetőséget, mint az olvasás, amikor versek, novellák, regények stb. sorain keresztül Isten csodálatos mivoltára is rácsodálkozhat, új felismerésekre is eljuthat, árnyaltabb lehet a hite, gazdagabb a szókincse? Ezt sosem értettem…?!(Jah, én nem utolsósorban képben lehet az aktualitásokat tekintve is.)

Mindenki tapasztalhatta már, hogy az esti éjjeli olvasás/filmélmény dolgozik bennünk alvás alatt is…hogy hat rád, amit olvastál? Előrébb vitt? Megnevettetett? Elgondolkoztatott? Szenvedélyeket ébresztett benned? Frusztrált? Nagyon fontos szerintem ezt végiggondolni. Hiszen a jó könyv hatással van rám, egyúttal Istenhez is közelebb visz valamilyen módon.(!!!!)

 „Engem olvas a könyv” – én értelmezem a könyvet (jelen esetben a Bibliát), vagy az én kulturális, szociológiai, spirituális beállítottságomat „használja fel” a könyv, hogy a sorok értelmet nyerjenek és üzenetük legyen?  Egy német tudós úgy beszél a bibliaolvasó emberről, mint ihletett olvasóról(U.H.J. Körtner)

Remélem, Te is ilyen olvasó vagy. Leszel. LegyélJ

 

 

ui. a kép forrása:berzsenyi.klog.hu

1 komment

Címkék: potter ponyvaregény kultúra könyvek olvasás harry

A bejegyzés trackback címe:

https://reformak.blog.hu/api/trackback/id/tr743185251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása