HTML

ReFormák

ReFormák. Lazán és komolyan, ahogy szoktuk. Életről, hitről, magunkról és mindenről, ami eszünkbe jut.

Friss topikok

  • Nedi13: Idetévedtem. Pont az idő miatt nem találom a helyemet, mert sokat vállaltam az elmúlt időszakban. ... (2012.10.31. 01:16) Idő=pénz=hatalom=?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @szabokrisztian: Egyetértek. Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény ... (2012.09.06. 21:07) Életöröm/életüröm?
  • ReForma: kép:utazzitthon.hu (2011.12.02. 16:50) Advent
  • ReForma: Tudod pont azon gondolkoztam, hogy van-e rangsor(érdemes-e ilyenben gondolkodni) a kettő tekinteté... (2011.12.02. 15:13) Magyar.Református.
  • ReForma: Nekem tőlük az egyik kedvencem, persze ott van még a The four horsemen is... (2011.11.09. 18:02) Keresés bekapcsolva...seek & ... ??

Die religion die!

2011.10.17. 11:00 :: ReForma

Nincs Isten.

Olvasd el a Bibliában.

Az egész mondatot!

Nincs Isten - mondja el Richard Dawkins is, híres könyvében, az Isteni téveszmében. Most kezdtem el olvasni és elakadtam a bevezetőnél, amikor is a szerző egy jól sikerült hirdetésről ír. A kreatív hirdetés így néz ki; milyen lenne a világ vallás nélkül? A mondat mögött a World Trade Center Ikertornyai állnak(!).

 
 
Elgondolkodtató. Manipulatív. Milyen lenne vallás és Isten nélkül a világunk?
Ezzel kapcsolatban a következők jutottak eszembe.
 
HA lenne világunk vallás nélkül, akkor szerintem nem sok lenne belőle. Se egyiptomi Halottak Könyve, se Ómagyar Mária siralom, se Max Weber A Protestáns etika és a kapitalizmus  szelleme, sem Michelangelo szobrai, se Bach zeneművei. Kicsit hiányolnék épületeket, mint pl. a Mátyás templomot, vagy a Notre Dame-ot, esetleg néhány zikkuratot. Hiányozna Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag isJ pl. meg a keresztyén heavy metal cd-im.  De félre a könnyelmű megjegyzésekkel.
 
Békésebb lenne a világ Isten és vallás nélkül? Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, amit Ákos is így fogalmaz meg: „nem akarom tudni, miben hisz, aki a hitért öl”, ahogy szintén nem lehet elmenni amellett sem, hogy sokan a tudományra és a középkorra hivatkozva akarnak újra egyház/vallás-mentesíteni. Érdekes jelenség, hogy akik az vallástalanítani akarnak,  alternatívaként egy másikat kínálnak; az ateizmust. (Ami ugyanúgy dogmatikus, egyéni elkötelezettséget kíván szerintem, mint bármelyik vallás. Akkor most hogy is van ez?)
 
A másik indok, ami a vallás ellenességet erősíti az, a hitelesség illetve hiteltelenség kérdése. (Való igaz, hogy egy jelenkori langyos, megélhetési keresztyén egyházra tényleg nincs sok szükség…)A Korn ex gitárosa Brian „Head” Welch elég sokkoló módon áll ki ebbéli nézet mellett: http://www.lyricsmania.com/die_religion_die_lyrics_brian_head_welch.html
De hol a határ egészséges vallásosság és fanatizmus között? A vallásban, vagy a vallás gyakorlójában? Na?
 
Valóban létezne a világ  vallás nélkül? Elméletileg. Amíg emberek akadnak rajta, mindig is lesz vallás, ha másra nem is gondolunk, csak arra, hogy minden valamirevaló vezér-egyéniségnek meg kell küzdenie a megdicsőülés(olykor olyannyira vágyott) kísértésével…
 
Értem(legalábbis azt hiszem) én ezeket a magasröptű kirohanásokat Mr. Dawkins. De mégsem tudom elfogadni. Érvek és érzelmek szintjén sem. Túl könnyű ez így, túlzó leegyszerűsítés számomra. Jut eszembe, Umberto Eco: Miben hisz, aki nem hisz? című könyve tanulságosan árnyalja ezt a témát.
 
Ez viszont nekem tetszik: „Jobb ország lenne ez a miénk, ha az emberek legalább kettőt megtartanának a tízparancsolatból. Bármelyik kettőt.” mondta egyszer Michael Sovern. 
 
Részemről ennyi. Mit gondoltok?
 
 
kép:blogol.hu

5 komment

Címkék: vallás üresség ateista

A bejegyzés trackback címe:

https://reformak.blog.hu/api/trackback/id/tr653307167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yowé 2011.10.18. 13:29:15

Nehéz ügy. A vallás nekem nagyon egyszerűen úgy meghatározható, mint megvallása annak, ki miben hisz. Keresztyének esetében ez egy életmód kell hogy legyen. Úgynevezett szeretet meghatározta élet. Érdekes módon senkinek sincs kifogása az ellen, hogy szeretettel bánjanak vele.
Más kérdés, hogy a vallás is kicsorbult, mint minden más. Mihelyt a szeretetből kényszer, önhittség, miegyéb válik, mindenkinek rengeteg kifogása támad ellene. Talán nem is ok nélkül.
Más kérdés, hogy ha mióta ember van, vallás is van (Stonehenge, gondolom, akkor ez a kérdés ellentmondás. Vagy önellentmondás, ha van olyan szó. Nincs olyan, hogy valaki semmiben sem hisz. Az ember nem úgy van konstruálva.

grafomann 2011.10.24. 11:34:03

@Yowé: Mi az, hogy nem úgy van konstruálva? Egy magasan képzett (az egyik legképzettebb!) tudóssal vitázol, és neked az az érved, hogy nem úgy vagyunk konstruálva? Megsúgom, a csávó biológus és nem hülye. Stonehange meg csak feltételezés. Az, hogy MINDEN prehisztorikus épületet a valláshoz kötnek, az többet beszél annak a kornak a szellemiségéről, amikor feltalálták, mint a valóságról. A felvilágosodás filozófiája szerint a vallás a primitív népek hite! És mindenki aki előttük élt primitív volt. A dolgok nem ilyen egyszerüek. Személyes hitnek jó, elfogadható, hogy szerinted nem így vagyunk konstruálva, de ha egy tudóst kritizálunk, akkor korrekt módon tegyük. Graf.

Yowé 2011.10.24. 16:27:06

@grafomann: Akár tudós, akár nem, sosem találkoztam még olyan emberrel, aki semmiben sem hitt volna. Ha másban nem, a saját képességeiben. Nem vagyok elvont, csak megfigyelem az embereket. Nézd meg azokat a "szentélyeket", amiket az ember a saját képességeinek tiszteletére készített. Ezen túl, tudtommal a Sth-t a legtöbb elmélet a valláshoz köti. Bocs, hogy hozzá mertem szólni.

grafomann 2011.10.24. 16:41:16

@Yowé: Hééé! Jó, hogy hozzászóltál!!! Én csak provokálok :) Így alakul ki a beszélgetés! Bocsáss meg, nem volt szándékom, hogy leszóljam, amit írtál! Sőt, teljesen oké! És igen, igazad van, hogy valamiben mindenki hisz, ha másnem magában. Tényleg bocsi!!!

Yowé 2011.10.25. 08:04:36

A manóba, és én meg már kezdtem azt hinni, lesz valami kis parázs vita.:)))))
süti beállítások módosítása