HTML

ReFormák

ReFormák. Lazán és komolyan, ahogy szoktuk. Életről, hitről, magunkról és mindenről, ami eszünkbe jut.

Friss topikok

  • Nedi13: Idetévedtem. Pont az idő miatt nem találom a helyemet, mert sokat vállaltam az elmúlt időszakban. ... (2012.10.31. 01:16) Idő=pénz=hatalom=?
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @szabokrisztian: Egyetértek. Az önszeretet is a sokszor félreértések áldozata a keresztény ... (2012.09.06. 21:07) Életöröm/életüröm?
  • ReForma: kép:utazzitthon.hu (2011.12.02. 16:50) Advent
  • ReForma: Tudod pont azon gondolkoztam, hogy van-e rangsor(érdemes-e ilyenben gondolkodni) a kettő tekinteté... (2011.12.02. 15:13) Magyar.Református.
  • ReForma: Nekem tőlük az egyik kedvencem, persze ott van még a The four horsemen is... (2011.11.09. 18:02) Keresés bekapcsolva...seek & ... ??

Az ártatlanság kora

2011.10.04. 07:42 :: ReForma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az embert sokféleképpen lehet jellemezni. Sokféle lelombozó, szörnyű dolog jellemző és igaz ránk, ugyanakkor sok nagyszerű is. Mennyire vágyódunk az ártatlanság, a tisztaság után! Sír a lelkünk az igazi ártatlanság, érintetlenség, tisztaság után... Néha, amikor éjjel felriadunk, riadtan és zavartan körbenézünk, ezt a sírást hall(hat)juk. Visszafekszünk valami megmagyarázhatatlan rossz érzéssel, másnap reggel a lármában már csak valami halovány emlékképet hessegetnek  el a koffein molekulák, a tennivalók, az idétlen rádiós dumák...Ijesztő kimondani, de néha(?) cserbenhagyjuk saját szívünket, ártatlanság utáni vágyunkat. Belefojtjuk rítusokba, vásárlásba, elégedetlenkedésbe, irigységbe, önáltatásba, hamis vágyak után epekedünk. Keresztyénként is fenyegetettek vagyunk; rítusok, kegyetlen kegyesség, bigottság, törvénykezés, teljesítményközpontúság Isten központúság helyett…önelégültség ártatlanság helyett, brr.

Veletek is előfordult már, hogy néhány dallam megérintett, ugye? Nem erőszakosan belemászott a hallójáratodba, hanem belopta magát a gondolataidba. Mit gondolsz, előfordulhat esetleg az is, hogy pont szívünk-lelkünk rezzen meg ilyenkor? Mintha azok a dallamok(vagy a hangulatuk?)azt fogalmazná meg valami ködös-ősi,  nyelven túli nyelven, ami bennük forrong? Van egy ilyen sanda gyanúm egy-két számmal kapcsolatban, amit itthon szoktam hallgatni. Most egészen konkrétan az Evanescence: Field of innocence című dalára gondolok. Hallgasd csak meg. Megdöbbentő ez a rész: I still remember the world, From the eyes of a child, Slowly those feelings, Were clouded by what I know now ,  Where has my heart gone, An uneven trade for the real world, oh I..., I want to go back to, Believing in everything and knowing nothing at all…

Ahogy hallgattam, szíven ütött a szöveg, szíven ütött az ahogy Amy Lee hangjából saját vágyódásomat véltem felismerni.

Hogy tisztulhatunk meg? Hogy őrizhetjük meg tisztán önmagunkat? Hogy találhatom meg ártatlanságomat? Kissé ironikusnak is tűnhet, hogy teljesen rendben lévő választ a több száz éves református hitvallásban talál az ember. Itt: „…mind testemmel, mind lelkemmel, életemben is, meg halálomban is nem a magamé vagyok, hanem az én hűséges Idvezítőmnek, a Jézus Krisztusnak a tulajdona.” Heidelbergi Káté 1.kérdés-felelet. Ez az első válasz. Nem a magadé vagy, hanem Jézusé. Második válasz: óvatos vagy és vigyázol magadra…megszűröd mindazt, amit a szemed elé engedsz, a gondolataid közé engedsz, amit hatni engedsz magadra. Harmadik válasz Jean Calvin-é: Szívemet égőáldozatul az Úrnak szentelem/ajánlom.

Vannak tippek, trükkök, technikák. E három válasz csak az indulásban és az irányzékban segít. Ha hagyod…

 

 

kép: s79.freeblog.hu

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reformak.blog.hu/api/trackback/id/tr1003277022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grafomann 2011.10.04. 10:24:06

tetszik az őszinteséged! Csak a végén az a kényszeres teológus megokolás miért kell? Miért nem lehet kényszer nélkül úgy leírni azt, amire TÉNYLEG gondoltál, amire tényleg jutottál, minden "hitvallásos" önámítás nélkül?

Bocsáss meg, ha tévedek, velem nagyon sokszor történik ez. Az önmagammal és másokkal szembeni hitelesség ott kezdődik, hogy lecsupaszítom a véleményemet minden olyan gondolattól, ami nem az ENYÉM, azaz nem formálódott még IGAZI hitvallássá bennem. Az utolsó bekezdést leszámítva nekem nagyon tetszik. Csak így tovább!!! Szabi

ReForma 2011.10.04. 18:54:11

Szia, köszi a visszajelzést. Tetszik az a "kényszeres teológus megokolás" kifejezés...néha-bár itt pont nem-éreztem ezt magamon, hogy kell ilyennek lennie némelyik post-ban.
Azt gondolom, hogy ezek(a jelenlegi 3 megokolás) tényleg segítenek. De csak ennyit tesznek. Igazodási pontként vannak, aztán utána teszem azt, amit akarok. Biztos érted, mire gondolok.

grafomann 2011.10.05. 14:41:47

Értem! Akkor minden ok ;) Várjuk a továbbiakat! Sz.
süti beállítások módosítása